Menü

Tamburlu Kayrak Taşlarının Kullanımı

Tamburlu Kayrak Taşlarının Kullanımı

Tamburlu Kayrak Taşı
Tamburlu kayraklar, yapı malzemeleri arasında popüler bir seçenektir. Proses olarak, doğal kayrak taşların eskitme tamburunda işlenmesiyle oluşturulan tamburlu kayraklar, tarihi yapıların ve modern evlerin inşasında kullanılır. Bu makalede, tamburlu kayrak çeşitleri hakkında bilgi edineceksiniz.

Tamburlu Kayrak Nedir?
Tamburlu kayraklar, düzensiz doğal kayrak taşlarının yüksek devirli tamburlama makineleri veya açık çanak tamburlar içerisinde kaplama veya yer döşemesine uygun işlenmesiyle oluşturulur. Tamburlu kayrak taşlarına istenirse uygulama sonrasında taş cilası ile daha canlı bir görünüm kazandırılabilir. Bazı durumlarda tamburlu kayrak taşlarının kenar kısımlar ispiral makinesi ile kesilmek zorunda kalabilir, böylece kayraklar birbirlerine sıkıca oturur ve eşit yük dağılımı sağlarlar. Bu özellikleri nedeniyle, tamburlu kayraklar yaygın olarak yollar, patikalar, teraslar ve bahçe yolları gibi alanlarda sıklıkla tercih edilir. Tamburlu kayraklar taşları, doğal taşlardan elde edildiği için, birçok farklı renk ve doku seçeneği sunar. Renk ve dokusunun değişiklik göstermesiyle beraber birçok alanda kullanımı sonrasında zemin ve duvarlarda farklı bir görünüm elde edilebilirsiniz. Özellikle taş duvar görünümü elde etmek için kullanılan tamburlu kayrak taşını kullanarak etrafınıza modern ve doğal bir görünüm getirebilirsiniz.

Tamburlu Kayrak Taşı Nasıl Üretilir?

Kayrak taşı kayrak ocaklarından ekskavatörler aracılığıyla elde edilen bir doğal taş çeşididir. Katmanların hidrolik kırıcılar ile kırıldıktan sonra taş ustaları tarafından çekiç ve murç vasıtasıyla elde edilen doğal kayrak taşları taş kalınlıklarına göre sınıflandırılır. 1-2 cm kalınlığındaki doğal kayrak taşları ihracat kalitesinde markalanarak dünyanın bir çok ülkesine ihraç edilir. 3-5 cm kalınlıklarında elde edilen doğal kayrak taşları ise iç piyasada duvar kaplama uygulamaları için tercih edilmektedir. 6-8 cm kayrak taşları zemin döşemelerinde veya parçalı olarak adım taşı amaçlı kullanılırken 8 cm kalınlığın üstüne çıkan kayrak taşları ise moloz taş olarak yığma duvar işleri için sınıflandırılmaktadır. Kayrak taşı üretimi esnasında ocaklarda kimi zaman büyük ebatlı kayrak taşlarına da denk gelinmektedir. Bu taşlar mermer kesme makinelerinde ebatlı kayrak taşı üretimi amaçlı olarak ayrıca değerlendirilmektedir. Tamburlu kayrak taşları ise 3-5 cm iç piyasa kayrak taşlarının 20-50 cm aralığındaki ebatlarının suyla çalışan eskitme tamburlarında işlenmesi sonucu elde edilir. Tamburlanan kayrak taşları paletlere dizildikten sonra sahaya sevk edilir.

Kayrak Taşı Çeşitleri
Kayrak taşları ülkemizde kimi zaman kalker, kimi zaman kuvarsit kimi zamansa porfirit kökenli olarak karşımıza çıkmaktadır. Farklı doğal kökenlerden oluşması nedeniyle değişik renklerde seyretmektedirler. Örnek verecek olursak Bodrum kayrak taşı sarı ve siyah renklerde iken Kütahya da yeşil, Uşak ta ise Füme renkli olarak vücut bulmaktadırlar. Kayrak taşları içerisinde demir oranına göre taşın zaman içerisinde oksitlenmesi mümkün olabilmektedir. Bu nedenle hangi kayrak taşını nereden alacağınız hususunda iyi bir araştırma yapmanızı öneririz.

Tamburlu Kayrakların Özellikleri
Tamburlu kayrak taşlar, dayanıklı, doğal ve çevre dostu bir yapı malzemesidir. Yüzeyleri heterojen ve eşsiz desen ve renklere sahiptir. Zeminlerde kullanıldığında pürüzlü yapısı nedeniyle kaydırmazlık sağlar. Bu nedenle yüzme havuzlarında sıklıkla tercih edilmektedir. Bu taşların tercih edilme sebepleri arasında aşağıda sıraladığımız nedenleri sayabiliriz.

Dayanıklı: Tamburlu kayraklar, yıllar boyunca aşınmaya ve hava koşullarına dayanıklıdır. Bu nedenle, uzun ömürlü bir yapı malzemesidir. Tamburlu kayrak taşı; uzun ömürlü ve dayanıklı olması sebebiyle birçok alanda özellikle mimari alanda kullanımı oldukça yaygın olan bir taştır.
Doğal: Tamburlu kayraklar, doğal taşlardan elde edildiği için çevre dostudur. Üretimi sırasında çevreye zararlı kimyasallar kullanılmaz. Doğal olması sebebiyle vücuda ve çevreye zarar vermeyen bu taşı gönül rahatlığı ile siz de kullanabilirsiniz.

Estetik: Tamburlu kayraklar, doğal bir görünüme sahip olduğu için, peyzaj ve bahçe tasarımında sıkça kullanılır. Ayrıca, kayrakların farklı renk ve doku seçenekleri vardır, böylece her tarza uygun bir seçim yapılabilir. Görünümü haricinde dayanıklı olmasıyla beraber kullanım için oldukça avantajlı bir taştır.

Tamburlu Kayrakların Kullanım Alanları

Tamburlu kayraklar, birçok farklı alanda kullanılır. Bunlar arasında yollar, bahçe yolları, teraslar, patikalar, havuz çevreleri ve parklar bulunur. Tamburlu kayraklar, ayrıca, tarihi binaların restorasyonunda da sıkça kullanılır.
Sonuç olarak, tamburlu kayraklar dayanıklı, doğal ve estetik bir yapı malzemesidir. Kalker, porfirit ve kuvars gibi farklı taş kökenli molozlardan üretilirler ve birçok farklı alanda kullanılırlar. Tamburlu kayraklar, peyzaj ve bahçe tasarımında da sıkça kullanılır. Bu doğal taşların kullanımı, çevre dostu ve estetik bir seçenek sunar.

ÜRÜNLER

SIKÇA SORULAN SORULAR

Mermer ve diğer doğal taş gruplarının belirli boyutlarda konkasörler vasıtasıyla kırıldıktan sonra yüksek devirli taş tambur makinelerinde 2-6 saat arasında döndürülmesi ile elde edilen dekoratif ürünlerdir. Tamburlanan doğaltaşlar yapılan işlemlerin sonunda eleklerden geçirilerek pazardan gelen talep ölçülerine göre sınıflandırılarak tercihe göre big bag çuval, şeffaf poşet veya paslanmaz tel kafeslere konulmaktadır. Tamburlu taşlar 15/25 mm, 25×40 mm, 40×60 mm, 60×100 mm ve 100×300 mm. gibi ölçülerde ebatlanmaktadır.

Doğal taş çeşitlerinden tamburlama için ne sık tercih edilen doğal taş çeşitleri sırasıyla beyaz dolomit taşı, bazalt taşı, granit taşı, bordo bazalt, yeşil andezit, tüf taşı, pembe mermer ve gabro grisi gibi taşlardır. Adını sıraladığımız tüm taş çeşitleri tamamen doğal kayaç türleri olup kesinlikle herhangi bir kimyasal boya kullanmamaktayız. Tamburlanan doğaltaş çeşitleri mermer işleme tesislerinin atık malzemeleri olup geri dönüşüm anlamında ülke ekonomisine katma değer üretme açısından büyük önem taşımaktadırlar.

Tamburlu doğal taşlar dekoratif amaçlı olarak üretilen süs taşlarıdır. Genel olarak peyzaj uygulamalarında, çevre düzenlemelerinde, kafe ve restoranlarda saksı diplerinde ve mağazalarda vitrin dekoru olarak tercih edilmektedir. Son zamanlarda gittikçe yaygınlaşan gabion duvar uygulamalarında da tercih edilmeye başlanan tamburlu taşlar, taşın kayaç türüne göre farklı fiyatlarda pazara sunulmaktadır. Fiyat farklılığının oluşmasındaki ana nedenler taşların doğal taş işleme tesisine olan taşıma maliyetlerinin ocak mesafesine uzaklığı, taşların sertlik yapısı nedeniyle daha kısa veya daha uzun zamanda yuvarlanması ve tamburlama esnasında ortaya çıkan fire oranıdır.

Tamburlu taşlar pazardaki taleplere göre üretilmekte olup müşterinin isteği doğrultusunda farklı ebatlarda üretilmektedir. Üretim sonrası sevkiyat aşamasına gelen ürünler bigbag çuvallar (1-1,6 ton arası) 20 kg şeffaf naylon torba veya büyük tel sepetlerde satışa sunulmaktadırlar. Ambalaj tiplerine göre fiyatlar değişkenlik arzetmektedir.

Ürettiğimiz tüm tamburlu taş çeşitleri hem iç piyasa hem de yurt dışı pazarına sunulmaktadır. Genel olarak Avrupa ülkelerine ihracat yapmakla birlikte Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden de gelen taleplere cevap vermekteyiz. İç piyasada 2. el big bag çuval kullanabilirken ihracat operasyonlarında yalnız sıfır (daha önce hiç kullanılmamış) big bag çuvallar tercih edilmektedir. Doğal taş ihracatımızın kayda değer bir kısmını oluşturan tamburlu doğaltaşlar ülke ekonomisine döviz kazandıran ürünlerdir.