Menü

Mimari Projelerde Boru Taşı

Mimari Projelerde Boru Taşı

Boru Taşı Nedir?
Boru taşı, doğal bir kayaç türüdür ve Türkiye’de çok nadir çıkarılan taşlardan biridir.
Boru taşı, lavların soğuması sonucu oluşan volkanik bir taştır ve genellikle mağmanın ani soğuması ile birlikte lavlarının oluşumu sırasında ortaya çıkar. Oldukça doğal bir görünüme sahip olan boru taşı çıkarıldığı yere göre şekil alır ve doğal görünümünü oluşturur. Kullanım alanı oldukça geniş olan boru taşını kullanarak birçok alana yenilik getirmeniz mümkün olacaktır. Günden güne doğal taşların kullanımının artması sebebiyle boru taşının da üretim ve satın alımı hızla artış göstermektedir.

Boru Taşı Türkiye’de Nerelerde Çıkartılır?
Türkiye’de, boru taşı özellikle Akdeniz Bölgesi’nde, özellikle Alanya çevresinde çıkarılmaktadır. Burada çıkarılan boru taşları şekil alması ve işlenmesi için diğer illere getirilerek son halini alırlar.

Boru Taşı Üretimi Nasıl Olur?
Boru taşı üretim aşamasında, kayaçlar bloklar halinde sökülür ve ardından yüksek basınçlı kırıcılar vasıtasıyla işlenir. Son olarak, doğal bir görünüm sağlamak için taş yüzeyi kumlama veya patlatma işlemine tabi tutulur. Bu şekilde üretilen boru taşını uzman kişilerle çalışarak rahatlıkla birçok alanda kullanabilirsiniz.

Boru Taşı Nerelerde Kullanılır?
Yerel mimaride, boru taşı geleneksel olarak evlerin dış cephelerinde ve bahçe duvarlarında kullanılmaktadır. Boru taşı, doğal ve rustik bir görünüm sunar ve bu nedenle peyzaj düzenlemelerinde de popüler bir malzemedir. Boru taşı kullanarak bahçe yolları, sınır duvarları, süs havuzları ve peyzaj tasarımları yapılabilir. Oldukça doğal bir görünüme sahip olan boru taşı ile siz de evinizin veya ofisinizin peyzajına düzenleme getirebilirsiniz. Bu sayede modern ve doğal bir görünüm elde edebilirsiniz.

Boru Taşı Mimaride Nasıl Kullanılır?
Mimari açıdan, boru taşı dayanıklı ve sağlam bir yapı malzemesidir. Tarihi yapıların restorasyonunda da sıkça kullanılmaktadır. Özellikle Osmanlı dönemi mimarisinde, cami, hamam, köprü gibi yapıların inşasında boru taşı kullanımı oldukça yaygındı. Günümüzde de modern yapıların dış cephelerinde ve iç mekan tasarımlarında boru taşı tercih edilmektedir.

Boru taşının bir diğer kullanım alanı da peyzaj düzenlemeleridir. Boru taşı, doğal ve rustik bir görünüm sunar ve bahçelerde, parklarda ve diğer açık hava alanlarında estetik bir görünüm oluşturur. Boru taşı; süs havuzları, bahçe duvarları, çitler, yürüyüş yolları ve diğer peyzaj unsurlarında kullanılabilir. Böylece bu mekanlara doğal bir görünüm sağlanmış olur.

Tüm bu özellikleri sayesinde, boru taşı geniş bir kullanım alanına sahiptir ve Türkiye’de bol miktarda bulunması nedeniyle hem yerel mimaride hem de modern yapılarda popüler bir malzeme olarak kabul edilmektedir. Daha çok dış mimaride tercih edilen boru taşını; modern mimari akımlar sayesinde iç mimaride de kullanımına sıklıkla rastlayabilirsiniz. Çevrenize doğal ve samimi bir görünüm katmak istiyorsanız boru taşını kullanarak mekana yeni bir tasarım ekleyebilirsiniz. Her ortama kolaylıkla uyum sağlayan boru taşı sayesinde istediğiniz görünümü kolaylıkla elde edebilirsiniz.

ÜRÜNLER

SIKÇA SORULAN SORULAR

Mermer ve diğer doğal taş gruplarının belirli boyutlarda konkasörler vasıtasıyla kırıldıktan sonra yüksek devirli taş tambur makinelerinde 2-6 saat arasında döndürülmesi ile elde edilen dekoratif ürünlerdir. Tamburlanan doğaltaşlar yapılan işlemlerin sonunda eleklerden geçirilerek pazardan gelen talep ölçülerine göre sınıflandırılarak tercihe göre big bag çuval, şeffaf poşet veya paslanmaz tel kafeslere konulmaktadır. Tamburlu taşlar 15/25 mm, 25×40 mm, 40×60 mm, 60×100 mm ve 100×300 mm. gibi ölçülerde ebatlanmaktadır.

Doğal taş çeşitlerinden tamburlama için ne sık tercih edilen doğal taş çeşitleri sırasıyla beyaz dolomit taşı, bazalt taşı, granit taşı, bordo bazalt, yeşil andezit, tüf taşı, pembe mermer ve gabro grisi gibi taşlardır. Adını sıraladığımız tüm taş çeşitleri tamamen doğal kayaç türleri olup kesinlikle herhangi bir kimyasal boya kullanmamaktayız. Tamburlanan doğaltaş çeşitleri mermer işleme tesislerinin atık malzemeleri olup geri dönüşüm anlamında ülke ekonomisine katma değer üretme açısından büyük önem taşımaktadırlar.

Tamburlu doğal taşlar dekoratif amaçlı olarak üretilen süs taşlarıdır. Genel olarak peyzaj uygulamalarında, çevre düzenlemelerinde, kafe ve restoranlarda saksı diplerinde ve mağazalarda vitrin dekoru olarak tercih edilmektedir. Son zamanlarda gittikçe yaygınlaşan gabion duvar uygulamalarında da tercih edilmeye başlanan tamburlu taşlar, taşın kayaç türüne göre farklı fiyatlarda pazara sunulmaktadır. Fiyat farklılığının oluşmasındaki ana nedenler taşların doğal taş işleme tesisine olan taşıma maliyetlerinin ocak mesafesine uzaklığı, taşların sertlik yapısı nedeniyle daha kısa veya daha uzun zamanda yuvarlanması ve tamburlama esnasında ortaya çıkan fire oranıdır.

Tamburlu taşlar pazardaki taleplere göre üretilmekte olup müşterinin isteği doğrultusunda farklı ebatlarda üretilmektedir. Üretim sonrası sevkiyat aşamasına gelen ürünler bigbag çuvallar (1-1,6 ton arası) 20 kg şeffaf naylon torba veya büyük tel sepetlerde satışa sunulmaktadırlar. Ambalaj tiplerine göre fiyatlar değişkenlik arzetmektedir.

Ürettiğimiz tüm tamburlu taş çeşitleri hem iç piyasa hem de yurt dışı pazarına sunulmaktadır. Genel olarak Avrupa ülkelerine ihracat yapmakla birlikte Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden de gelen taleplere cevap vermekteyiz. İç piyasada 2. el big bag çuval kullanabilirken ihracat operasyonlarında yalnız sıfır (daha önce hiç kullanılmamış) big bag çuvallar tercih edilmektedir. Doğal taş ihracatımızın kayda değer bir kısmını oluşturan tamburlu doğaltaşlar ülke ekonomisine döviz kazandıran ürünlerdir.