Menü

Fırçalı Bazalt Kullanım Metodları

Fırçalı Bazalt Kullanım Metodları

Fırçalı Bazalt Taşı Nedir?
Fırçalı bazalt taşı, doğal bir taş çeşidi olan bazalt ın kesim işlemi sonrası silim makinelerinde fırçalama işlemine tâbi tutularak edilen bir üründür. Özellikle yapı, peyzaj ve dış mekanlarda sıkça kullanılmaktadır.
Bazalt, volkanik kayaçların soğuması sonucu oluşan yoğun ve sert bir taştır. Bu taş malzemesi, dayanıklılığı, yüksek aşınma direnci ve estetik görünümü nedeniyle yaygın olarak tercih edilir. Özellikle dayanıklı olma özelliğinden ötürü inşaat sektöründe sıkça kullanımı tercih edilen fırçalı bazalt taşının üretimi ülkemizde oldukça yaygındır.

Fırçalı Bazalt Taşı Nasıl İşlenir?

Fırçalı bazalt taşı, üretildiği yerlerde, özel bir işlemden geçirilerek elde edilir. Bu işlem, taşın yüzeyini fırçalama yöntemiyle düzleştirir ve taşın dokusunu ortaya çıkarır. Bu sayede, taşın yüzeyinde doğal bir doku ve koyu renk tonu elde edilir. Fırçalı bazalt taşı, koyu gri, siyah ve kahverengi tonlarda bulunabilir. Bu şekilde birçok renk ve tonlarında bulunabilen fırçalı bazalt taşı ile sayısız şekillerde tasarım elde etme mümkün olacaktır.

Fırçalı Bazalt Taşı Mimaride Nasıl Kullanılır?
Fırçalı bazalt taşı, mimaride ve yapı sektöründe, özellikle duvar kaplamaları, döşeme malzemeleri, merdivenler, sınır taşları, kolon kaplamaları, pencereler, kapılar ve diğer yapısal elemanlar gibi birçok farklı uygulamada kullanılır. Ayrıca peyzaj ve dış mekanlarda, yürüyüş yolları, bahçe zeminleri, havuz kenarları, dış cepheler, teraslar, bahçe duvarları, korkuluklar ve diğer peyzaj uygulamalarında kullanılır.


Fırçalı Bazalt Taşı Nerelerde Çıkarılır?

Türkiye’de, fırçalı bazalt taşı çıkartılan başlıca bölgeler, İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya ve Konya’dır. Bu bölgeler, Türkiye’deki en büyük taş işletmelerinden bazılarına ev sahipliği yaparlar. İşlenmiş taşlar, yurt içi ve yurt dışında birçok inşaat projesinde kullanılmaktadır.

Fırçalı Bazalt Taşı Kullanım Alanları
Fırçalı bazalt taşının kullanım alanları, sertliği, dayanıklılığı ve doğal güzelliği nedeniyle oldukça çeşitlidir. Taşın doğal doku ve rengi, tasarımcılara ve mimarlara, özellikle modern yapı ve peyzaj projelerinde, çok sayıda alternatif sunar. Bu özellikleri sayesinde, fırçalı bazalt taşı, sadece dayanıklı bir yapı malzemesi olmakla kalmaz, aynı zamanda estetik açıdan da değerlidir.

Fırçalı bazalt taşı özellikle endüstriyel ve ticari yapılarda tercih edilen bir yapı malzemesidir. Yüzeyindeki fırçalama işlemi ile kaba yapısı pürüzsüzleştirilir ve birçok mimari stil için uygun bir görünüm elde edilir. Aynı zamanda dayanıklı ve uzun ömürlü bir malzeme olduğu için, endüstriyel tesisler, ofis binaları, mağazalar, oteller, hastaneler ve diğer ticari binaların iç ve dış yüzeylerinde sıklıkla kullanılır.

Fırçalı bazalt taşı; dış cepheler, zeminler, merdivenler, bahçe yolları, teraslar, duvarlar ve süs havuzları gibi birçok farklı yerde kullanılabilir. Özellikle modern mimaride ve tasarımda sıklıkla tercih edilir. Dünya genelinde ünlü mimarlar tarafından yapılan birçok modern yapıda fırçalı bazalt taşı kullanılmaktadır.

Sonuç olarak fırçalı bazalt taşı; sağlamlığı ve dayanıklılığı nedeniyle tercih edilen bir yapı malzemesidir. Özellikle dış cephelerde ve yüksek trafiğe sahip alanlarda kullanılması önerilir. Aynı zamanda doğal görünümü ve pürüzsüz yüzeyi sayesinde estetik bir görünüm elde edilir. Fırçalı bazalt taşı, çevre dostu olması ve doğal kaynaklardan elde edilmesi nedeniyle de sürdürülebilir bir yapı malzemesidir.

ÜRÜNLER

SIKÇA SORULAN SORULAR

Mermer ve diğer doğal taş gruplarının belirli boyutlarda konkasörler vasıtasıyla kırıldıktan sonra yüksek devirli taş tambur makinelerinde 2-6 saat arasında döndürülmesi ile elde edilen dekoratif ürünlerdir. Tamburlanan doğaltaşlar yapılan işlemlerin sonunda eleklerden geçirilerek pazardan gelen talep ölçülerine göre sınıflandırılarak tercihe göre big bag çuval, şeffaf poşet veya paslanmaz tel kafeslere konulmaktadır. Tamburlu taşlar 15/25 mm, 25×40 mm, 40×60 mm, 60×100 mm ve 100×300 mm. gibi ölçülerde ebatlanmaktadır.

Doğal taş çeşitlerinden tamburlama için ne sık tercih edilen doğal taş çeşitleri sırasıyla beyaz dolomit taşı, bazalt taşı, granit taşı, bordo bazalt, yeşil andezit, tüf taşı, pembe mermer ve gabro grisi gibi taşlardır. Adını sıraladığımız tüm taş çeşitleri tamamen doğal kayaç türleri olup kesinlikle herhangi bir kimyasal boya kullanmamaktayız. Tamburlanan doğaltaş çeşitleri mermer işleme tesislerinin atık malzemeleri olup geri dönüşüm anlamında ülke ekonomisine katma değer üretme açısından büyük önem taşımaktadırlar.

Tamburlu doğal taşlar dekoratif amaçlı olarak üretilen süs taşlarıdır. Genel olarak peyzaj uygulamalarında, çevre düzenlemelerinde, kafe ve restoranlarda saksı diplerinde ve mağazalarda vitrin dekoru olarak tercih edilmektedir. Son zamanlarda gittikçe yaygınlaşan gabion duvar uygulamalarında da tercih edilmeye başlanan tamburlu taşlar, taşın kayaç türüne göre farklı fiyatlarda pazara sunulmaktadır. Fiyat farklılığının oluşmasındaki ana nedenler taşların doğal taş işleme tesisine olan taşıma maliyetlerinin ocak mesafesine uzaklığı, taşların sertlik yapısı nedeniyle daha kısa veya daha uzun zamanda yuvarlanması ve tamburlama esnasında ortaya çıkan fire oranıdır.

Tamburlu taşlar pazardaki taleplere göre üretilmekte olup müşterinin isteği doğrultusunda farklı ebatlarda üretilmektedir. Üretim sonrası sevkiyat aşamasına gelen ürünler bigbag çuvallar (1-1,6 ton arası) 20 kg şeffaf naylon torba veya büyük tel sepetlerde satışa sunulmaktadırlar. Ambalaj tiplerine göre fiyatlar değişkenlik arzetmektedir.

Ürettiğimiz tüm tamburlu taş çeşitleri hem iç piyasa hem de yurt dışı pazarına sunulmaktadır. Genel olarak Avrupa ülkelerine ihracat yapmakla birlikte Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden de gelen taleplere cevap vermekteyiz. İç piyasada 2. el big bag çuval kullanabilirken ihracat operasyonlarında yalnız sıfır (daha önce hiç kullanılmamış) big bag çuvallar tercih edilmektedir. Doğal taş ihracatımızın kayda değer bir kısmını oluşturan tamburlu doğaltaşlar ülke ekonomisine döviz kazandıran ürünlerdir.