Menü

Ev Mimarisinde Duvar Taşı Kullanımı

Ev Mimarisinde Duvar Taşı Kullanımı

Doğaltaşlar, ev tasarımında uzun zamandır popüler bir unsur olmuştur ve tarih boyunca dayanıklılığı ve görsel çekiciliği nedeniyle değer görmüştür. Dış mekanlarda yaygın olarak kullanılır, aynı zamanda iç mekanlarda da popülerdir ve şöminelere, zeminlere ve hatta merdivenlere rustik bir çekicilik katar. Belki de taşın doğal desenlerini ve dokusunu sergilemenin görsel olarak en çarpıcı yollarından biri, vurgulu bir duvar oluşturmak veya hatta tüm odanın duvarlarını kaplamak için ham (işlenmemiş) kaya kullanmaktır. Mutfaklarda modern aletleri, doğal taşlarla dengeli bir estetik uyum içerisinde  dengelemek çağdaş ve geleneksel tarzı harmanlamanın harika bir yoludur. Tasarımcı mimarlar birçok doğal taş villanın mutfağında modern ile klasik mimari detayları bir arada uyum içinde sergilemek için yorucu bir çaba içerisine girmektedirler. Dekoratif mimarların yakalamak istedikleri bu uyum, direkt olarak villanın yansıttığı enerjiye olumlu ya da olumsuz bir etki sağlayacaktır. Bu nedenle geri dönüşümü ve tadilatı oldukça güç olan doğal taş yapıların estetik oluşumuna girişmeden önce üzerinde uzun uzun çalışmak gerekmektedir. Gerek doğal taş çeşitlerinin kullanım alan ve oranları, doğal taş çeşitleri ve onlara ek olarak kullanılacak doğal ahşap ve diğer materyaller üzerinde kafa yormak çok önemlidir.

Kimi eski betonarme yapılarda taş duvar kullanımının mümkün olmadığı durumlarda iste doğal taş havasını eve yansıtacak doğal duvar taşlarını tercih edebilirsiniz.

Taş kaplama, bir duvarın yüzeyine uygulanan ince bir doğal taş tabakasıdır. Taş gerçek veya dekoratif kültür taşı olabilir ve tipik olarak duvara yapıştırıcı veya harçla yapıştırılır. Taş kaplama genellikle bir alana görsel ilgi eklemek için kullanılır ve ayrıca alttaki duvarın hasar görmesini önlemeye yardımcı olabilir. İç tasarımda kullanıldığında taş kaplama, bir odaya hem doku hem de sıcaklık katan lüks bir görünüm sağlayabilir. İster gerçek ister yapay taş seçin, taş kaplama evinize güzellik ve zarafet katmanın kolay bir yoludur.

Duvarlara Taş Kaplama Nasıl Yapılır?

Taş kaplama, bir binanın dış cephesine güzellik ve sıcaklık katmanın popüler ve etkili bir yoludur. Aynı zamanda çok çeşitli şekillerde uygulanabilen çok yönlü bir malzemedir. Taş kaplama uygulaması için ilk adım istenilen alanın ölçüsünün alınmasıdır. Bu, bir metre veya şablon kullanılarak veya kağıda kaba bir tasarım çizilerek yapılabilir. Boyutlar bilindikten sonra duvar, taş kaplamanın boyutlarına göre panellere bölünebilir. Her panel daha sonra ayrı ayrı ele alınacaktır. İlk olarak, duvar yüzeyinin pürüzlü dokuları veya kusurları zımparalanarak hazırlanması gerekecektir. Daha sonra, taş kaplama bir tabaka halinde döşenecek ve duvarın geri kalanından bir dolgu macunu ile yalıtılması gerekecektir. Son olarak, tüm yüzey, binanın genel dış renk şemasına uyacak şekilde boyanacak veya boyanacaktır.

Eviniz İçin Çarpıcı Taş Duvar Kaplama Fikirleri

Tarzınıza ve bütçenize uygun bulabileceğiniz birçok farklı taş duvar kaplaması vardır. İşte eviniz için on çarpıcı taş duvar kaplama fikri:

Kumtaşı duvar kaplaması  Alaçatı taşı  Urla taşı  Ayvalık Sarmısaklı taşı  Kapadokya taşı  Fileli mermer patlatma mozaikler  Kültür taşları  Ebatlı kayrak taşları  Traverten kaplamalar  Bazalt kaplamalar  Mermer kaplamalar  Andezit kaplamalar

ÜRÜNLER

SIKÇA SORULAN SORULAR

Mermer ve diğer doğal taş gruplarının belirli boyutlarda konkasörler vasıtasıyla kırıldıktan sonra yüksek devirli taş tambur makinelerinde 2-6 saat arasında döndürülmesi ile elde edilen dekoratif ürünlerdir. Tamburlanan doğaltaşlar yapılan işlemlerin sonunda eleklerden geçirilerek pazardan gelen talep ölçülerine göre sınıflandırılarak tercihe göre big bag çuval, şeffaf poşet veya paslanmaz tel kafeslere konulmaktadır. Tamburlu taşlar 15/25 mm, 25×40 mm, 40×60 mm, 60×100 mm ve 100×300 mm. gibi ölçülerde ebatlanmaktadır.

Doğal taş çeşitlerinden tamburlama için ne sık tercih edilen doğal taş çeşitleri sırasıyla beyaz dolomit taşı, bazalt taşı, granit taşı, bordo bazalt, yeşil andezit, tüf taşı, pembe mermer ve gabro grisi gibi taşlardır. Adını sıraladığımız tüm taş çeşitleri tamamen doğal kayaç türleri olup kesinlikle herhangi bir kimyasal boya kullanmamaktayız. Tamburlanan doğaltaş çeşitleri mermer işleme tesislerinin atık malzemeleri olup geri dönüşüm anlamında ülke ekonomisine katma değer üretme açısından büyük önem taşımaktadırlar.

Tamburlu doğal taşlar dekoratif amaçlı olarak üretilen süs taşlarıdır. Genel olarak peyzaj uygulamalarında, çevre düzenlemelerinde, kafe ve restoranlarda saksı diplerinde ve mağazalarda vitrin dekoru olarak tercih edilmektedir. Son zamanlarda gittikçe yaygınlaşan gabion duvar uygulamalarında da tercih edilmeye başlanan tamburlu taşlar, taşın kayaç türüne göre farklı fiyatlarda pazara sunulmaktadır. Fiyat farklılığının oluşmasındaki ana nedenler taşların doğal taş işleme tesisine olan taşıma maliyetlerinin ocak mesafesine uzaklığı, taşların sertlik yapısı nedeniyle daha kısa veya daha uzun zamanda yuvarlanması ve tamburlama esnasında ortaya çıkan fire oranıdır.

Tamburlu taşlar pazardaki taleplere göre üretilmekte olup müşterinin isteği doğrultusunda farklı ebatlarda üretilmektedir. Üretim sonrası sevkiyat aşamasına gelen ürünler bigbag çuvallar (1-1,6 ton arası) 20 kg şeffaf naylon torba veya büyük tel sepetlerde satışa sunulmaktadırlar. Ambalaj tiplerine göre fiyatlar değişkenlik arzetmektedir.

Ürettiğimiz tüm tamburlu taş çeşitleri hem iç piyasa hem de yurt dışı pazarına sunulmaktadır. Genel olarak Avrupa ülkelerine ihracat yapmakla birlikte Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden de gelen taleplere cevap vermekteyiz. İç piyasada 2. el big bag çuval kullanabilirken ihracat operasyonlarında yalnız sıfır (daha önce hiç kullanılmamış) big bag çuvallar tercih edilmektedir. Doğal taş ihracatımızın kayda değer bir kısmını oluşturan tamburlu doğaltaşlar ülke ekonomisine döviz kazandıran ürünlerdir.