Menü

Alaçatı Taşı

Alaçatı Taşı

Bundan yaklaşık yirmi yıl önce rüzgarı ve sörfü ile ün yapmaya başlayan Alaçatı, daha sonrasında çok nadide bahçe restoranı, köylere künyesini kazıyan eski doğal taş evleri ve ilk butik oteli olan “Taş Otel” ile gittikçe bilinir olmaya başlaması, zaman içinde sanatçılar, yel değirmenleri, Alaçatı Ot Festivali, antikacılar, Alaçatı Cumartesi pazarı, Köy içindeki eski Rum Taş evlerinin restore edilmesi, birbirinden farklı mağazaların ve mekanların açılmasıyla birlikte Alaçatı Türkiye’nin en popüler markalarından biri haline geldi.

Yeni bina inşaatlarında, imar koruma planlarının da Alaçatı nın ruhuna göre şekillendirilmesi sonrasında, bu ruhun estetiğinin vazgeçilmezi olan tarihi beyaz taşının kullanılmasının zorunlu hale gelmesi ile piyasada Alaçatı Taşı olarak adlandırılmaya başlamıştır.

Köken anlamı volkanik dağların püskürttüğü kum, kül ve lav kütlelerinden oluşan, çoğunlukla hafif gözenekli ve açık renkli bir tür çökelti taşı olan, doğal bir yapı malzemesidir.

Bir kûfeki taşı türevi olan Alaçatı Taşı, maden ocağından ilk çıkarıldığında işlenmesi çok kolay bir yapıda olup; rüzgâr, hava ve güneş ile teması sonrasında mukavemet sağlayarak doğal bir yapı malzemesi haline dönmektedir. Öz yapısı gereği bünyesinde barındırdığı doğal ve volkanik özellikleri sebebiyle ciddi anlamda sağlam yapılar inşa edilmesine ve yüksek bir ısı yalıtımına olanak sağlamaktadır.

Uygulandığı yapılarda gerek iç gerekse dış cephelerin boya-badana veya sıva gibi işlemlere ihtiyaç duyulmamasının yanında binaların kışın ılık, yazları ise serin olmasına katkı sağlayan bir yapıya sahip olan Alaçatı taşı, Uygulandıktan çok kısa bir zaman sonrasında mukavemet sağlaması, taşların uygulandığı cepheye hızlı bir şekilde uyum sağlaması, çekme veya kırılma yapmaması ve estetik açıdan gözü yormaması gibi birçok açıdan avantajlıdır. Bu nedenle de gün geçtikçe popüler bir yapı malzemesi olarak mimarların öncelikli tercihlerindendir.

Kimi zaman villalarda, kimi zaman müstakil evlerde ve kimi zaman bina cepheleri ile mağaza dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilen Alaçatı taşı uygulama esnasında yapıların tasarım çizgilerine göre şekillendirilebilen esnek bir mimari üründür. Hakiki ve hünerli bir doğal taş ustasının elinde inanılmaz bir sanat eserine dönüşebilir. Dekoratif anlamda birçok kaplama taşına göre daha estetik bir çizgi oluşturabilen Alaçatı taşı, ışık kırılmalarında yapılara yansıtılmak istenen derinliği çok rahat bir şekilde mekâna kazandırabilmesi nedeniyle yaşamsal alanlarınıza hissedilir bir sıcaklık yaratmaktadır.

Siz de Alaçatı taşının tarihi dokusu ve estetik özelliklerini mekanlarınıza taşımak isterseniz size bir telefon kadar yakınız: 0 532 258 48 99

ÜRÜNLER

SIKÇA SORULAN SORULAR

Mermer ve diğer doğal taş gruplarının belirli boyutlarda konkasörler vasıtasıyla kırıldıktan sonra yüksek devirli taş tambur makinelerinde 2-6 saat arasında döndürülmesi ile elde edilen dekoratif ürünlerdir. Tamburlanan doğaltaşlar yapılan işlemlerin sonunda eleklerden geçirilerek pazardan gelen talep ölçülerine göre sınıflandırılarak tercihe göre big bag çuval, şeffaf poşet veya paslanmaz tel kafeslere konulmaktadır. Tamburlu taşlar 15/25 mm, 25×40 mm, 40×60 mm, 60×100 mm ve 100×300 mm. gibi ölçülerde ebatlanmaktadır.

Doğal taş çeşitlerinden tamburlama için ne sık tercih edilen doğal taş çeşitleri sırasıyla beyaz dolomit taşı, bazalt taşı, granit taşı, bordo bazalt, yeşil andezit, tüf taşı, pembe mermer ve gabro grisi gibi taşlardır. Adını sıraladığımız tüm taş çeşitleri tamamen doğal kayaç türleri olup kesinlikle herhangi bir kimyasal boya kullanmamaktayız. Tamburlanan doğaltaş çeşitleri mermer işleme tesislerinin atık malzemeleri olup geri dönüşüm anlamında ülke ekonomisine katma değer üretme açısından büyük önem taşımaktadırlar.

Tamburlu doğal taşlar dekoratif amaçlı olarak üretilen süs taşlarıdır. Genel olarak peyzaj uygulamalarında, çevre düzenlemelerinde, kafe ve restoranlarda saksı diplerinde ve mağazalarda vitrin dekoru olarak tercih edilmektedir. Son zamanlarda gittikçe yaygınlaşan gabion duvar uygulamalarında da tercih edilmeye başlanan tamburlu taşlar, taşın kayaç türüne göre farklı fiyatlarda pazara sunulmaktadır. Fiyat farklılığının oluşmasındaki ana nedenler taşların doğal taş işleme tesisine olan taşıma maliyetlerinin ocak mesafesine uzaklığı, taşların sertlik yapısı nedeniyle daha kısa veya daha uzun zamanda yuvarlanması ve tamburlama esnasında ortaya çıkan fire oranıdır.

Tamburlu taşlar pazardaki taleplere göre üretilmekte olup müşterinin isteği doğrultusunda farklı ebatlarda üretilmektedir. Üretim sonrası sevkiyat aşamasına gelen ürünler bigbag çuvallar (1-1,6 ton arası) 20 kg şeffaf naylon torba veya büyük tel sepetlerde satışa sunulmaktadırlar. Ambalaj tiplerine göre fiyatlar değişkenlik arzetmektedir.

Ürettiğimiz tüm tamburlu taş çeşitleri hem iç piyasa hem de yurt dışı pazarına sunulmaktadır. Genel olarak Avrupa ülkelerine ihracat yapmakla birlikte Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden de gelen taleplere cevap vermekteyiz. İç piyasada 2. el big bag çuval kullanabilirken ihracat operasyonlarında yalnız sıfır (daha önce hiç kullanılmamış) big bag çuvallar tercih edilmektedir. Doğal taş ihracatımızın kayda değer bir kısmını oluşturan tamburlu doğaltaşlar ülke ekonomisine döviz kazandıran ürünlerdir.