Bundan yaklaşık yirmi yıl önce rüzgarı ve sörfü ile ün yapmaya başlayan Alaçatı, daha sonrasında çok nadide bahçe restoranı, köylere künyesini kazıyan eski doğal taş evleri ve ilk butik oteli olan “Taş Otel” ile gittikçe bilinir olmaya başlaması, zaman içinde sanatçılar, yel değirmenleri, Alaçatı Ot Festivali, antikacılar, Alaçatı Cumartesi pazarı, Köy içindeki eski Rum Taş evlerinin restore edilmesi, birbirinden farklı mağazaların ve mekanların açılmasıyla birlikte Alaçatı Türkiye’nin en popüler markalarından biri haline geldi.
Yeni bina inşaatlarında, imar koruma planlarının da Alaçatı nın ruhuna göre şekillendirilmesi sonrasında, bu ruhun estetiğinin vazgeçilmezi olan tarihi beyaz taşının kullanılmasının zorunlu hale gelmesi ile piyasada Alaçatı Taşı olarak adlandırılmaya başlamıştır.
Köken anlamı volkanik dağların püskürttüğü kum, kül ve lav kütlelerinden oluşan, çoğunlukla hafif gözenekli ve açık renkli bir tür çökelti taşı olan, doğal bir yapı malzemesidir.
Bir kûfeki taşı türevi olan Alaçatı Taşı, maden ocağından ilk çıkarıldığında işlenmesi çok kolay bir yapıda olup; rüzgâr, hava ve güneş ile teması sonrasında mukavemet sağlayarak doğal bir yapı malzemesi haline dönmektedir. Öz yapısı gereği bünyesinde barındırdığı doğal ve volkanik özellikleri sebebiyle ciddi anlamda sağlam yapılar inşa edilmesine ve yüksek bir ısı yalıtımına olanak sağlamaktadır.
Uygulandığı yapılarda gerek iç gerekse dış cephelerin boya-badana veya sıva gibi işlemlere ihtiyaç duyulmamasının yanında binaların kışın ılık, yazları ise serin olmasına katkı sağlayan bir yapıya sahip olan Alaçatı taşı, Uygulandıktan çok kısa bir zaman sonrasında mukavemet sağlaması, taşların uygulandığı cepheye hızlı bir şekilde uyum sağlaması, çekme veya kırılma yapmaması ve estetik açıdan gözü yormaması gibi birçok açıdan avantajlıdır. Bu nedenle de gün geçtikçe popüler bir yapı malzemesi olarak mimarların öncelikli tercihlerindendir.
Kimi zaman villalarda, kimi zaman müstakil evlerde ve kimi zaman bina cepheleri ile mağaza dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilen Alaçatı taşı uygulama esnasında yapıların tasarım çizgilerine göre şekillendirilebilen esnek bir mimari üründür. Hakiki ve hünerli bir doğal taş ustasının elinde inanılmaz bir sanat eserine dönüşebilir. Dekoratif anlamda birçok kaplama taşına göre daha estetik bir çizgi oluşturabilen Alaçatı taşı, ışık kırılmalarında yapılara yansıtılmak istenen derinliği çok rahat bir şekilde mekâna kazandırabilmesi nedeniyle yaşamsal alanlarınıza hissedilir bir sıcaklık yaratmaktadır.
Siz de Alaçatı taşının tarihi dokusu ve estetik özelliklerini mekanlarınıza taşımak isterseniz size bir telefon kadar yakınız: 0 532 258 48 99